24. 3. 2022 Čtvrtá společná vycházka do “SVITAV“ – FORT XVII

30.03.2022

Na konečné zastávce se nás opět sešlo hodně, asi 40 lidí a 2 pejsci. Zastávku nazývejme "U Římanů". 

Jedná se o rozsáhlou vyvýšeninu, jejíž nadmořská výška je téměř stejná jako Svatý kopeček. Kvůli přehledu a rozhledu do krajiny se zde vždy vyskytovala vojska. Došly sem také římské legie a rozbily zde velký putovní tábor, když Řím hodlal kolonizovat Moravu. Vše dokazuje několikaletý archeologický výzkum z 90. let minulého století a tisíciletí. Jako doklad zde stojí replika římského milníku.

Zde jsme se ve slunci vyfotili a vyrazili na vycházku. Trasa vedla cyklostezkou mezi poli, jaro se připomínalo koberci podbělů. Osamělý, částečně v terénu zapuštěný FORT XVII jsme viděli z dálky.

Jako překvapení, jakoby na nás čekal, se zjevil správce objektu. Je jím bývalý výborný sólista olomouckého baletu, pan Ivo Jambor. I když je mladý a moc hezký a urostlý, tak už nebaletí, protože při zkouškách v divadle mu kolega upadl na nohu a zrušil mu meniskus. Po mnoha operacích přijal toto zaměstnání a je spokojený se svým osudem.

Po přímluvách a za dobrovolné vstupné nás celým C a K objektem a muzeem ochotně provedl. Byl to pro nás senzační bonus, protože normálně mimo sezonu nejsou prohlídky možné. Mohli jsme si vevnitř i venku odpočinout a trochu se občerstvit.

Uspokojeni jsme pokračovali do Křelova, kde se naše cesty rozdělily. Někteří si počkali na linkový autobus a přijali pozvání KS Polská na kávu. Jiní, zdatnější se ještě podívali po okolí a k vodárně.

Do konce akce už zbývá jen několik dní, ve kterých ještě doladíme stavy kilometrů "jako" směr Svitavy. Pak nás 4. dubna čeká setkání olomouckých chodeckých klubů, kde si povíme vše, co jsme nestihli v terénu, zážitky zhodnotíme a společně se pobavíme. Pak už 11. května se, jako loni, setkáme s přáteli z Hradce v Opatově u Svitav. Těšíme se velice a náš pozdrav už teď letí do Hradce Králové.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky