19. 2. 2022 Vycházka do Příkaz na „OSTATKE NA HANÉ“

21.02.2022

Masopusty a zabijačky nás velice lákají. V sobotu 19. února jsme zvolili tradiční lidové hody v Národním, hanáckém muzeu v Příkazech - "OSTATKE NA HANÉ".

 Jedná se o soubor staveb lidové architektury. Zejména ho tvoří památkově chráněná usedlost č. p. 54 s tzv. špaletovou stodolou v zahradě a několik přilehlých zahrad, v nichž jsou umístěny další tři stodoly. Na náměstích v Olomouci probíhala obdobná obrovská akce městská.

U vláčku se nás sešlo 15 z několika klubů. Vystoupili jsme mazaně už ve Skrbeni, že dále půjdeme pěšky až ke skanzenu. Byl silný ledový protivítr, slunce v zádech zubaté. Vymrzlí jsme dorazili k Hanáckému muzeu, kde už byl velký nával. Všichni obhlíželi krásný, hanácký grunt, lidová hudba hrála, řezníci se činili, každý koštoval prasečí dobroty. Pyšně si vykračovaly hanačky i s dětmi v hanáckých krojích i chlapi se vyšňořili. Vše se odehrávalo venku, na rozlehlém dvoře. Vítr zde už nefičel, zahřívalo nás jednak už milejší sluníčko, a jednak, v přinesených flaštičkách, všelijaké ohnivé vody, pálenky. Říká se tomu "tekutý svetr" a patří to k věci.

Ve stodolách jsme si s výkladem prohlédli starodávné zemědělské, hasičské i jiné stroje a čekali jsme, až se seřadí veselý tradiční průvod v maskách. Chodí se po staveních význačných místních občanů, kteří obvykle celý průvod pohostí, aby se ukázali.

Někteří po té slávě odešli domů zase pěšky a někteří vláčkem, aby stihli ještě masopust v Olomouci.

Aby nebylo vepřového málo, čeká nás začátkem března Masopustní rej v Topolanech, i jiné akce a vycházky. Nezapomínáme si registrovat odchozené kilometry do Svitav, mnozí už se přibližují... Jednoho redaktora (nestačil se představit) zaujaly naše modré placky na bundách a proč že jdeme zrovna do Svitav ? Senioři z olomouckých klubů mu všechno rádi vysvětlili.

Další fotky - https://eu.zonerama.com/SejdemeseuSvitav/Album/8177939

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky